Solárium - Často kladené dotazy

Proč se lidé chodí opalovat do solárií? Protože tělo vyžaduje vitamín D, který lze v soláriích načerpat. Obsluha dle typu pleti a vlasů stanoví opalovací program, který zamezí spálení pokožky a nadměrnému opalování. Je to výborná příprava na opalování na slunci na dovolené  nebo naopak k udržení opalování po dovolené.

Jak dlouho vydrží opálení? Opálení vydrží asi 4 týdny po posledním slunění. Jelikož se pokožka po cca 28 dnech přirozeně obnoví, je potřeba opálení neustále doplňovat. Solární kosmetikou dobu opálení prodlužujeme.

Můžu dostat rakovinu z opalování v soláriích? Na toto téma je vedeno mnoho diskuzí, ale přímá souvislost mezi rakovinou a soláriem nikdy nebyla prokázána. Pokud solárium odpovědně používáte a chráníte se kosmetikou, nemají solária vliv na vznik rakoviny. Odborníci pouze trvdí, že pokud překročíte doporučenou dávku nebo se častěji spálíte, může to být jeden z faktorů zvýšeného rizika onemocnění rakovinou kůže.

Jak často se mohu v soláriích opalovat? Opalování 1-2x týdně je nezávadné. Při postupném zvyšování času opalování, při používání solární kosmetiky a při respektování rad obsluhy  se slunění v soláriích stane oblíbenou součástí vašeho života. Evropská norma doporučuje nepřekročit 60 opálení ročně a nechodit ve stejný den na slunce i solárium.

Pro koho není solárium vhodné? Pro děti, lidé užívající léky způsobujících přecitlivost na slunce a osoby s typem pleti I – cca 2 % Středoevropanů – světlá pleť, červené vlasy, modré oči a velmi silný sklon ke spálení – není opalování v soláriích vhodné. Pro ostatní je návštěva solária nezávadná.